× Jak podoba Ci się nasz nowy sklep w Polsce, przekaż nam swoją opinię. tutaj
Bezpłatna dostawa dla wszystkich powyższych zamówień 49,00 €

ZDROWE ŻYCIE

Wie nachhaltig ist vegane Ernährung für die Umwelt?

Jak bardzo odżywianie wegańskie jest przyjazne dla środowiska?

Temat zrównoważonego rozwoju jest dziś na ustach wszystkich. Wraz z postępującymi zmianami klimatycznymi i rosnącą niesprawiedliwością społeczną, wzrasta świadomość społeczna w zakresie zrównoważonej konsumpcji żywności. Dziś wiemy, że nasze ogromne spożycie mięsa jest na dłuższą metę szkodliwe dla środowiska. Oprócz cierpienia zwierząt, jest to kolejny powód, dla którego wiele osób przechodzi na dietę wegańską. Wiemy jednak również, że do zbioru awokado wycinane są lasy, zużywa się dużo wody i pestycydów. W tym wpisie na blogu dowiesz się, jak zrównoważone są naprawdę diety zwierzęce lub wegańskie.

Żywność wegańska a środowisko: fakty

Weganizm polega na całkowitym powstrzymaniu się od produktów pochodzenia zwierzęcego. Dotyczy to również żywności produkowanej przez zwierzęta, takiej jak miód czy jaja. Istnieje kilka powodów, dla których warto prowadzić wegański styl życia. Niektórzy ludzie stają się weganami ze względu na cierpienie zwierząt, zwłaszcza w hodowlach fabrycznych, aspekty zdrowotne, ale także ze względu na klimat. Konsumpcja mięsa jest obecnie jednym z największych czynników zmian klimatycznych. Wszyscy znają już przykład krowy. Zwierzęta hodowlane produkują dużo metanu, co prowadzi do zwiększenia ilości gazów cieplarnianych. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Science, światowy przemysł mięsny jest odpowiedzialny za 60% wszystkich emisji gazów cieplarnianych pochodzących z rolnictwa. Wiele pól uprawnych jest wylesianych dla zwierząt gospodarskich i wykorzystywanych do produkcji paszy dla zwierząt. Sama produkcja mięsa zużywa prawie 70 procent dostępnych na świecie zasobów wody.
Według tego badania, żywność pochodzenia zwierzęcego powoduje znacznie więcej szkód środowiskowych niż żywność roślinna. Według badań, każdy mieszkaniec Niemiec produkuje codziennie średnio 11 ton gazów cieplarnianych. Z kolei weganie oszczędzają 2 tony rocznie. Z jednej strony wynika to również z faktu, że do produkcji wegańskiej żywności potrzeba znacznie mniej ziemi. Zamiast najpierw karmić zwierzę, surowce są spożywane bezpośrednio przez człowieka, co jest o wiele bardziej wydajne: aby wyprodukować jedną kalorię wołowiny, trzeba najpierw spożyć ponad 20 kalorii.
Badania nad dietami wegańskimi wykazały, że ślad węglowy osoby, która nie spożywa mięsa i produktów mlecznych, zmniejsza się aż o 73%. W ten sposób dieta wegańska znacząco zmniejsza ślad ekologiczny. Gdyby cała ludność świata zrezygnowała z żywności pochodzenia zwierzęcego, ilość ziemi wykorzystywanej na cele rolnicze można by zmniejszyć o około 75 %.
Według WWF, danie wegetariańskie jest trzy razy mniej szkodliwe dla klimatu niż danie mięsne.

Dieta zwierzęca a dieta wegańska

Możliwe jest również produkowanie żywności pochodzenia zwierzęcego w sposób bardziej przyjazny dla klimatu. W jednym z badań porównano metody produkcji zrównoważonej żywności dla zwierząt i produktów mięsnych wytwarzanych w sposób niezrównoważony. Zwierzęta hodowane na nieprzetworzonych pastwiskach produkowały 50 razy mniej gazów cieplarnianych niż te hodowane na wylesionych terenach. Jednak przy naszym obecnym globalnym zapotrzebowaniu na mięso jest to niewykonalne.
Ponieważ konsumpcja mięsa jest głęboko zakorzeniona w prawie wszystkich kulturach, niektórzy ludzie czują się zagrożeni przez kwestię weganizmu. Według statystyk, spożycie mięsa w Niemczech wyniosło w ubiegłym roku prawie 60%. Spożycie mięsa na głowę mieszkańca wyniosło w ubiegłym roku 33 kilogramy. Jednak wraz z rosnącą świadomością dotyczącą naszego środowiska i zdrowia fizycznego, temat wegańskiej żywności nie jest już dziś odsuwany na dalszy plan. Coraz więcej supermarketów i restauracji włącza do swojej oferty roślinne substytuty, takie jak soja, seitan czy tofu oraz wegańskie alternatywy dla burgerów i sznycli. Tak więc dzisiaj nie jest już żadnym problemem przygotowanie znanych potraw z wegańskich produktów.

Białka roślinne i zwierzęce

Temat odżywiania wegańskiego odgrywa również ważną rolę w sporcie. Jeśli chodzi o budowanie mięśni, wciąż pokutuje mit, że większość białek może być wchłaniana tylko przez mięso i nabiał. Jednak niektóre badania pokazują, że białka roślinne są również odpowiednie do budowy mięśni. Dzięki zbilansowanej, pełnowartościowej diecie, możesz z łatwością zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko nawet przy diecie wegańskiej. W naszym sklepie internetowym mogą Państwo znaleźć wybór różnych białek. Naszwegański zestaw fitness zawiera trzy białka roślinne: białko grochu, białko ryżu i białko konopi.
Szczegółowe informacje na temat białek zwierzęcych i roślinnych można znaleźć w tymwpisie na blogu.

Czy dieta wegańska jest rzeczywiście lepsza dla środowiska?

Gdyby wszyscy ludzie stosowali dietę wegańską, emisja gazów cieplarnianych uległaby zmniejszeniu. Jednak obecnie okazuje się, że produkcja wegańskiej żywności ma również negatywny wpływ na nasze środowisko i niekoniecznie poprawia naszą równowagę ekologiczną. Przykładem tego są awokado i soja. Są one bardzo popularne i często wykorzystywane w kuchni wegańskiej. Jednak większość uprawianej soi jest wykorzystywana jako pasza dla zwierząt, a w Niemczech większość soi wykorzystywanej dla ludzi pochodzi z Europy. Soja jest zatem lepsza niż jej reputacja.


Aby odżywiać się w sposób jak najbardziej zrównoważony, należy w miarę możliwości korzystać z żywności sezonowej i regionalnej, która nie ma długiej drogi transportu.
Dzięki temu zmniejsza się zużycie nawozów sztucznych i pestycydów, aby żywność mogła przetrwać długą drogę do naszych supermarketów. Przy zakupie produktów regionalnych znacznie zmniejsza się również zużycie energii, wody i emisja CO2. W naszym sklepie internetowym znajdą Państwo wybórregionalnych superfoods w najlepszej jakości ekologicznej z Niemiec.

FAQs

Jakie mogą być powody stosowania diety wegańskiej?
Są różne powody, dla których ludzie decydują się na zaprzestanie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Główne powody są często etyczne, ze względu na złą hodowlę zwierząt, ogromną produkcję mięsa i wynikający z niej wpływ na środowisko lub korzyści zdrowotne.
Żyć w sposób zrównoważony i chronić środowisko stosując dietę wegańską?
Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska mają dziś coraz większe znaczenie. Badania wykazują, że dieta wegańska jest szkodliwa dla środowiska. Jednak niektóre owoce i warzywa mają za sobą długą drogę transportu, a sytuacja osób pracujących przy zbiorach jest często nieludzka. Dlatego tak ważne w ekologicznym żywieniu jest częste kupowanie żywności regionalnej i zwracanie uwagi na sezon.
W jakim stopniu dieta wegańska i wegetariańska jest dobra dla środowiska?
Przejście na dietę wegetariańską/wegańską - niedobór witamin?
Objawy niedoboru są często używane jako kontrargument przez przeciwników wegetariańskiego lub wegańskiego odżywiania. Szczególnie B12 jest często wymieniana. Jest on tworzony przez bakterie i kiedyś był wchłaniany przez glebę. Obecnie jednak zarówno żywność dla ludzi, jak i dla zwierząt jest tak czysta, że zwierzęta otrzymują tę witaminę również jako suplement. W przypadku wszystkich innych witamin, minerałów i makroskładników odżywczych, takich jak białka, prawie nikt, kto zwraca uwagę na zrównoważoną dietę, nie cierpi na objawy niedoboru. Czy z mięsem czy bez, każdy powinien starać się zapewnić sobie wystarczające spożycie składników odżywczych.
  • Tagi:
  • Health