× Jak podoba Ci się nasz nowy sklep w Polsce, przekaż nam swoją opinię. tutaj
Bezpłatna dostawa dla wszystkich powyższych zamówień 49,00 €

WIEDZA

Natürliche Sattmacher

Naturalne wypełniacze

Któż z nas tego nie doświadczył - tuż po obiedzie lub kolacji nachodzi nas ochota na słodycze, słone lub tłuste potrawy. Niestety, zachcianki na czekoladę, żelki, chipsy itp. to często te same rzeczy, które utrudniają dietę i sprawiają, że na biodrach przybywa kilka kilogramów. Szczególnie w sytuacjach stresowych nasz organizm reaguje nieposkromionym pragnieniem i głodem właśnie na te pokarmy. Jednak poziom cukru we krwi szybko wzrasta po spożyciu tych wysokokalorycznych pokarmów, a także szybko spada. Rezultat: jeden atak łaknienia następuje po drugim.

Jak można stracić na wadze bez padania ofiarą tych właśnie pokarmów i bingeing? Odpowiedzią są naturalne wypełniacze! Jak sama nazwa wskazuje, są to pokarmy, które zaspokajają głód, a zwłaszcza zachcianki. W ten sposób zapewniają, że pozostaniesz syty przez długi czas. Jednocześnie są one naturalne, zdrowe i wspierają Twoją drogę do dobrego samopoczucia i wagi. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Sydney wykazało, że nie każdy pokarm ma taki sam efekt sytości. Osoby badane spożywały różne pokarmy, a następnie musiały wskazać, kiedy ponownie poczuły się głodne. Które jedzenie jest więc satiatiatorem i dlaczego? W tym artykule wyjaśniamy najważniejsze fakty.

Schudnij dzięki sycącym potrawom

Szczególnie w diecie, w której starasz się ograniczyć spożycie kalorii, mogą pojawić się zachcianki. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć: Dieta nie jest w dużej mierze zdeterminowana przez rezygnację z jedzenia. To jest o wiele ważniejsze, aby jeść prawo żywności, ponieważ tylko tych, którzy zużywają swoje dzienne kalorii podstawowej stopy metabolizmu można schudnąć skutecznie w dłuższej perspektywie i nie pozbawiają organizm istotnych składników odżywczych, które tak pilnie potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Ponadto gwarantuje to, że nie wystąpi efekt jo-jo i że utrata wagi będzie długotrwała.

W celu uniknięcia głodu żywności i binge eating, i tak, że można schudnąć w sposób zrelaksowany i zabawy i kontrolować swoją dietę, można specjalnie zawierać naturalne wypełniacze w diecie. Ze względu na swoją strukturę i składniki odżywcze, zapewniają one, że organizm jest zajęty ich wykorzystaniem przez długi czas. Dzięki temu jesteśmy syci na dłużej, a zachcianki są zaspokajane bez sięgania po zbędne bomby kaloryczne. Pewnie zastanawiasz się teraz, czy możliwe jest wywołanie uczucia sytości za pomocą tych pokarmów. Mamy na to odpowiedź.

Czy można oszukać uczucie sytości za pomocą wspomagaczy sytości?

Dobra wiadomość jest taka, że stosując odpowiednią dietę możesz kontrolować swoje uczucie głodu i pełności. Uczucie pełności to nic innego jak uwolnienie hormonów spowodowane rozciąganiem się ścian żołądka. Następnie informują one mózg, że jesteś najedzony. Jednak uczucie to nie pojawia się natychmiast po zjedzeniu, ale może trwać od 20 do 30 minut. Dlatego nie powinno się jeść przy stole do rozpuku, ale poczekać po porcji, aby zobaczyć, czy uczucie sytości się pojawi, zanim zjemy za dużo. Ale na to, czy jesteśmy syci, czy nie, wpływa również poziom cukru we krwi. Pewnie zdarzyło Ci się zjeść dużą ilość słodyczy za jednym posiedzeniem, prawda? My też!
Kiedy spożywamy duże ilości cukru, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, co sprawia, że czujemy się syci. Ponieważ poziom cukru we krwi bardzo szybko ponownie gwałtownie spada i w końcu jest niższy niż przed spożyciem słodyczy, uczucie to utrzymuje się tylko przez bardzo krótki czas i dlatego słodycze nie zapewniają nam sytości na długo. Jednak uczucie to utrzymuje się tylko przez krótki czas - dlatego też słodycze nie są pokarmami, które utrzymują uczucie sytości na długo. Z bardziej złożonych węglowodanów i podobne, zarówno wzrost i spadek jest dużo wolniej, ponieważ trwa dłużej, aby rozbić się w organizmie i wchłonąć do krwi. Pokarmy takie jak płatki owsiane, pełne ziarna i tym podobne sprawiają, że dłużej jesteś syty. Istnieją więc pewne naturalne i smaczne wypełniacze, które teraz Wam pokażemy.

Które produkty spożywcze zalicza się do zdrowych wypełniaczy?

Ale czym dokładnie są zdrowe i naturalne wypełniacze? Oto krótki przegląd:

1. owoce i warzywa
2. produkty pełnoziarniste
3. płatki owsiane
4. jajka
5. nasiona chia
6. ziemniaki
7. łosoś
8. fasola
9. ryż
10. orzechy i nas




iona




roślin strączkowych
11. twaróg niskotłuszczowy









Jak działają naturalne i zdrowe wypełniacze?

Wszystkie te pokarmy mają jedną wspólną cechę: zamiast powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego ponowny spadek, orzechy, pełne ziarna, płatki owsiane, jajka i tym podobne produkty sprawiają, że poziom cukru we krwi pozostaje zrównoważony. W ten sposób unikniesz zachcianek i będziesz mógł utrzymać deficyt kaloryczny. Pokarmy sycące są bogate w błonnik i białko, co oznacza, że mają dużą objętość, ale jednocześnie niską gęstość energetyczną. Brokuły, na przykład, składają się w 90% z wody - dzięki wysokiej zawartości wody wypełniają żołądek również na dłuższą metę. Oznacza to, że dłużej jesteś syty i spożywasz mniej kalorii. Często te pokarmy mają tylko 20-30 kcal na 100g porcji. Oznacza to, że można jeść większe ilości i napełnić żołądek bez przyjmowania zbyt wielu kalorii.

Łatwą alternatywą dla włączenia do diety zdrowych wypełniaczy obok tych pokarmów jest na przykład naszBIO jarmuż w proszku. Jarmuż jest bogaty w wapń i białko, a także błonnik, co sprawia, że jest doskonałym środkiem sycącym. Wmieszane do pysznego smoothie lub dipu, w prosty sposób można uzyskać naturalny satiator. Aby osiągnąć szybsze i dłużej utrzymujące się uczucie sytości dzięki proteinom, możemy polecić również naszebiałko grochu BIO. Dzięki wysokiej zawartości białka, możesz włączyć go do swojej diety jako skuteczny środek nasycający w formie koktajlu. Do tego celu służy równieżorganiczne białko ryżowe. Dzięki dużej zawartości błonnika i białka jest doskonałym, zdrowym sytym produktem.

Naturalne sytości: błonnik i białko to klucz do sukcesu!

Jak opisano wcześniej, uczucie sytości jest spowodowane rozszerzaniem się żołądka. Wynika z tego, że pokarmy o dużej objętości szybciej wywołują uczucie sytości niż te o małej objętości (np. słodycze). Jeśli te pokarmy mają również mało kalorii i cennych składników odżywczych i błonnika - JACKPOT! Już teraz myślisz o przygotowaniu swojej sałatki? Pomyliłeś się. Oczywiście sałata, pomidory, ogórki i tym podobne to zdrowa żywność. Są one jednak raczej kiepskim wyborem, jeśli chodzi o dostarczanie energii. Warzywa mają dużą objętość i dlatego szybciej wypełniają żołądek, ale jednocześnie mają mało kalorii, co oznacza, że szybko poczujesz się zmęczony i pozbawiony energii, jeśli będziesz jeść sałatki bez wyjątku. Z kolei pokarmy o wysokiej zawartości białka i błonnika, jak również węglowodanów złożonych (np. z pełnego ziarna) i tłuszczów nienasyconych (np. z orzechów) są znacznie bardziej odpowiednie. Te dwa składniki sprawiają, że czujemy się syci przez długi czas i mamy wystarczająco dużo energii, aby przetrwać cały dzień. Nie krępuj się więc sięgać po ziemniaki, ryż, rośliny strączkowe i inne pokarmy zawierające błonnik. Te nadal mają niewiele kalorii w porównaniu do ich objętości, ale wypełniają cię na dłuższą metę i zapobiegają zachciankom. Ale tutaj, jak w przypadku wielu rzeczy w żywieniu, kluczem jest równowaga! Wystarczy połączyć sałatkę, warzywa i co. ze zdrowymi wypełniaczami.

Pokazuje to prosty przykład: Co jest bardziej sycące - 100g sałaty czy 100g ciecierzycy? Zawarty w grochu błonnik pokarmowy to prawdziwa cudowna broń. Rozszerzają się one w żołądku, ponieważ wiążą tam wodę, zapewniają szybkie i długotrwałe uczucie sytości oraz dostarczają cennych witamin i składników odżywczych. Żywność o wysokiej zawartości białka jest również jednym z najlepszych wypełniaczy. Są one również stosunkowo niskotłuszczowe i dlatego doskonale nadają się do odchudzania. Organizm potrzebuje trochę czasu, aby przetworzyć np. chudy kwark. Kluczem do sukcesu jest zrównoważona dieta zawierająca kombinację pokarmów bogatych w białko i błonnik, takich jak nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica i ciecierzyca, a także ziemniaki i owoce, takie jak jabłka i gruszki.

Źródło:

https://www.researchgate.net/publication/15701207_A_Satiety_Index_of_common_foods

  • Tagi: